print('');

Nákupný košík je prázdny

Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Srvátkové proteíny

Nastaviť zostupne

Srvátkový proteín, alebo aj whey protein je najrýchlejšie sa vstrebávajúci proteín a patrí medzi najpopulárnejšie. Za krátky čas dokáže naše telo vďaka srvátkovému proteínu prudko zvýšiť hladinu proteínových peptidov a aminokyselín v krvi.

Zdrojom bielkovín je sladká mliekarenská srvátka.

Whey protein je ideálne užívať ihneď, alebo krátko po skončení tréningu (20- 45 minút), kedy organizmus potrebuje ihneď doplniť bielkoviny.
Je možné ho užívať aj 30 - 45 minút pred tréningom, 90 minút po tréningu a ráno.

Aj keď je whey protein vyrobený z rovnakého zdroja, medzi dôležitý faktor patrí spôsob výroby daného whey proteínu. V závislosti od procesu výroby zavisí kvalita proteínu.

Podľa spôsobu výroby poznáme nasledovné druhy whey proteínov:

1) Whey protein koncentrát (Whey protein concentrate, WPC)

Získava sa zo srvátky tzv. ultra alebo mikrofiltráciou (prípadne veľmi lacný protein môže byť vyrobený aj obyčajnou nepatentovanou filtráciou). Výsledkom tohto procesu je koncentrovaný whey protein s obsahom bielkovín až do hodnoty okolo 85%.
Spomínaná metóda výroby whey protein koncentrátu je najlacnejšia a najviac využívaná.

Takýmto spôsobom vyrobený whey protein je dobre stráviteľný a rýchlo vstrebávajúci sa proteín, s vysokou biologickou hodnotou a vyváženým obsahom esenciálnych aj neesenciálnych aminokyselín.

Výsledkom užívania sú vyššie prírastky svalovej hmoty, je charakteristický dobrou chuťou a taktiež je dobre rozpustný.

2) Mikrofiltrovaný whey protein izolát (Cross flow microfiltered whey protein isolate, CFM)
Tento druh srvátky sa vyrába náročným spôsobom mikrofiltrácie cez keramické filtre. V tomto procese sa proteín oddeľuje od tukov a laktózy.
Výsledný proteín je teda čistejší a koncentrovanejší, s vyšším obsahom bielkovín (až 90%) a s absolútne minimálnych obsahom tukov a laktózy, pričom sa však zachovávajú všetky vlastnosti srvátky.

Takto vyrobený proteín má výbornú stráviteľnosť a rýchle vstrebávanie, taktiež vyvážený obsah esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín.

Je ideálny pre nárast čistej svalovej hmoty bez tuku. Veľkou výhodou mikrofiltrovaného srvátkového proteínu je zachovanie anabolicko- rastových faktorov (hormonálne proteíny), ktoré obsahuje iba srvátkový proteín, a ktoré prispievajú k vyšším prírastkom svalovej hmoty a pozitívne ovplyvňujú ďalšie pochody v ľudskom tele.

3) Whey protein izolát vyrobený iónovou výmenou (Ion-exchange whey protein isolate)
Pri tejto výrobe sa za pomoci špeciálnych látok (tzv. chemických agentov) priradí proteinovým časticiam elektrický náboj, ktorý sa od proetínu oddeľujú nežiadúce látky ako tuky a laktóza. Výsledkom je veľmi čistý a vysokokoncentrovaný izolát (whey protein isolate), ktorý môže obsahovať až 95% bielkovín. Touto metódou sa získa veľmi čistý a vysokokoncentrovaný whey protein izolát, s veľmi vysokým obsahom proteinov až do hodnoty cca. 95%.

Taktiež je dobre stráviteľný s rýchlou absorbciou organizmom. Tento proteín má tiež vysoký obsah aminokyselín a veľmi vysoký percentuálny podiel purifikovaných proteínov. Pri tomto spôsobe výroby však dochádza k čiastočnému znehodnoteniu cenných mikrofiltrácií srvátky.

Konzumáciou whey isolatu získate čistú svalovú hmotu bez tuku, je ideálny do fázy ,,rysovačky,,.

4) Hydrolyzovaný whey protein (Hydrolysed whey protein, HWP)
Nazýva sa aj whey protein hydrolyzát (často aj ,,hydro,,). Je vyrábaný enzymatickou hydrolýzou srvátkového izolátu, poprípade aj koncentrátu. Pri tomto sekundárnom procese výroby je proteín za pomoci špeciálnych enzýmov štiepený na rôzne dlhé proteínové časti (proteínové peptidy).
 
Takto rozštiepené proteinové peptidy, (tvoriace hydrolyzát) sú vstrebávané veľmi rýchlo a dopravené do svalov za extrémne krátky čas (rýchlejšie ako všetky nehydrolyzované proteiny).

Proteínové peptidy majú však hlavne podstatne vyššiu účinnosť a efektivitu pri náraste svalovej hmoty, než ostatné (nehydrolyzované) proteiny.

5) Sušená srvátka (Whey)
Pri sušenej srvátke nejde o koncentrovaný proteín, je vyrábaný vysušením srvátky, ktorá už nie je dodatočne upravovaná a očisťovaná.

Obsah proteínu v sušenej srvátke je nízky, naopak obsahuje vysoké množstvo tuku a laktózy.

Sušená srvátka teda nie je najvhodnejším zdrojom bielkovín pre budovanie svalovej hmoty.