print('');

Nákupný košík je prázdny

Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Sójové proteíny

Nastaviť zostupne

 

Sójový proteín (soy protein) zásobuje telo vitamínmi, minerálmi a celkovo podporuje dobré zdravie. Sójový protein je vhodné užiť krátko po tréningu ako rýchly proteín, ráno, alebo podľa potreby kedykoľvek počas dňa na vylepšenie celkového denného príjmu bielkovín. Ideálna je konzumácia sojového proteínu s vaječným proteínom.

Takáto kombinácia je často využívaná aj výrobcami pri výrobe viaczložkových proteínov.

Izolát sójového proteínu (koncentrát takmer nenájdete) má menej tukov a sacharidov pri súčasne vyššom obsahu proteinov, ako sójový protein koncentrát, sú z neho navyše odstránené zložky spôsobujúce nafukovanie a plynatosť tráviaceho traktu.

Prvotnou surovinou pre výrobu sójového proteínového izolátu sú sójové bôby, z ktorých sa najprv odstráni olej a povrchový obal, čím sa získajú odtučnené sójové vločky (ich rozomletím sa získava sójová múka). Sójové vločky alebo múka sa potom použijú ako zdroj pre výrobu izolátu sójového proteínu.

Zmiešajú sa s vodou, následne sa proteín vyplaví a rozpustí, čím vznikne roztok bohatý na proteíny (tzv. supernatant), ktorý sa následne separuje od ostatných nerozpustných zvyškov a pevnej hmoty. Ďalej sa dosiahnutím izoelektrického bodu (zmenou pH za pomoci kyselín) proteín vyzráža, následne sa odstreďovaním proteín zbaví ostatných nežiadúcich zložiek, ďalším dôkladným viacnásobným vymývaním očistí od zvyškov sacharidov a tukov, neutralizáciou alkáliami upraví do znova rozpustného stavu, a nakoniec sa protein ešte vysuší. Takto vyrobený proteín má obsah proteínov viac ako 90%.

Izolát sójového proteínu sa rýchlo vstrebáva (druhý najrýchlejší protein po whey protein izolátoch a koncetrátoch), s kompletným aminokyselinovým spektrom, ktorý obsahuje všetkých 9 dôležitých esenciálnych aminokyselín (EAA). Je však horšie stráviteľný a má aj nižšiu biologickú hodnotu. Izolát sójového proteínu má vysoký percentuálny obsah proteínov, veľmi nízky obsah sacharidov a tukov, a bezkonkurenčne najvyšší obsah arginínu. Toho výsledkom je mohutnejšie napumpovanie a lepšie prekrvenie svalov prinášajúce ich väčšiu výkonnosť a zásobovanie živinami, rýchlejšiu regeneráciu a rast, podieľa sa aj na syntéze kreatínu a pomáha zvyšovať vylučovanie endogénneho rastového hormónu. Má aj vysoký obsah glutamínu (najpočetnejšej aminokyseliny v svaloch, nevyhnutnej pre regeneráciu a ďalší rast), B vitamínov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, kyseliny listovej a B12) a vitamínu C. Sójový protein neobsahuje žiadnu laktózu, preto je ideálnym proteínom pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou, alebo neznášanlivosťou na živočíšne proteíny.