print('');

Nákupný košík je prázdny

Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Mliečne proteíny

Nastaviť zostupne

Mliečny proteín sa vyrába taktiež z čerstvého odstredeného kravského mlieka. Tvoria ho však obidve proteinové zložky mlieka súčasne - kazeín aj srvátkový protein, v pomere 4:1.

Tieto proteíny majú stredne rýchle až pomalé vstrebávanie, dobrou stráviteľnosťou, vysokú biologickú hodnotu, komletné a vyrovnané aminokyselinové spektrum a vysokým obsahom BCAA, glutamínu, vápnika a fosforu. Sú veľmi chutné a dobre rozpustné. Mliečne proteíny sú dobré pre budovanie kvalitnej svalovej hmoty, súčasne má mliečny proteín však aj silné a dlhotrvajúce antikatabolické účinky - preto sú to aj výborné pomalé proteiny chrániace svalovú hmotu pred jej odburávaním.

Najlepšie je ho úžívať medzi jedlami, alebo 60- 90 minút po tréningu (prípadne aj ako náhradu jedla pred spaním).

Mliečny protein je čoraz populárnejší vďaka svojej schopnosti plynulého zásobovania tela potrebnými aminokyselinami v optimálnom pomere dlhú dobu, čoho výsledkom sú kvalitné a dlhodobo udržateľné svalové prírastky.

Podľa procesu výroby sa mliečne proteíny delia na:

1) Mliečny proteínový koncentrát (Milk protein concentrate, MPC)

Je získavaný procesom ultrafiltrácie obidvoch jeho proteínových zložiek naraz. Odstredené mlieko sa filtruje priepustnými membránami, ktoré prepustia jeho tekutú zložku - vodu a väčšinu laktózy. Dhé proteinové reťazce kazeínu a srvátkový protein cez membrány neprejdú, vďaka ich rozmernejším molekulám. Celý proces prebieha pri nízkych teplotách, preto sa protein neznehodnocuje. Takto odfiltrovaný protein sa potom vysúša a odparuje do formy výsledného proteinového prášku. Takýto proteín môže mať obsah až 85% proteínu.

Je dobre stráviteľný, nie rýchlo vstrebávajúci sa proteín, s vysokou biologickou hodnotou a vyváženým aminokyselinovým spektrom, vysokým obsahom BCAA, glutamínu, vápnika a fosforu. Je to protein s dobrou chuťou a rozpustnosťou.

2) Mliečny protein izolát (Milk protein isolate, MPI)
Z odstredeného mlieka sa vyzráža kazeín a srvátka, ktoré sa následne z neho oddeľujú, a ďalej potom spracovávajú zvyčajne podobným postupom ako pri klasickej výrobe kazeínu: diafiltráciou (vymývaním) je proteín očistený od zvyšnej laktózy a tuku, vysúšaním horúcim vzduchom sa odstráni voda a vlkosť a proteín sa potom rozlisuje a rozmelie na požadovanú jemnosť. Takto vyrobený proteín môže mať až 91% proteínu.

Milk protein isolate má rovnaké vlastnosti ako koncentrát, jediný rozdiel spočíva vo vyššom obsahu proteínov.