print('');

Nákupný košík je prázdny

Nemáte žiadne položky vo vašom nákupnom košíku.

Kazeínové proteíny

Nastaviť zostupne

Kazeín alebo aj casein je hodnotný protein nachádzajúci sa v kravskom mlieku, ktorý tvorí približne 80% jeho proteinového obsahu (zvyšných 20% je srvátkový protein).

Surovinou pre výrobu kazeínu je rovnako ako aj pre whey protein odstredené mlieko, obsahujúce veľmi hodnotné proteíny. Pri odstreďovaní sa z mlieka odstraňuje krémová časť, neskôr sa odstránia tuky, laktóza a srvátka (whey).

Kazeín sa užíva ako nočný proteín. Je to totiž najpomalší proteín s postupným, dlhodobým vstrebávaním a dlhotrvajúcim antikatabolickým účinkom.
Užívanie takýchto proteínov pred spaním spôsobí zásobovanie organizmu bielkovinami a aminokyselinami počas spánku.

Podľa použitých výrobných procesov pri výrobe kazeínového proteínu ich delíme na:

1) Kazeinát vápenatý (Calcium caseinate protein)
Kazeín sa stáva pri hodnote pH 4.6 - 4.9 vo vode nerozpustným a následne dochádza k jeho zrážaniu. Táto vlastnosť je využívaná na jeho separáciu od ostatných zložiek mlieka (výrobu tzv. kyslého kazeínu). Najprv sa okyslením odstredeného mlieka (pridaním mliekarenských kultúr alebo kyselín) dosiahne spomínaná kyslá hodnota pH, pri ktorej sa kazeín vyzráža. Takto vyrážaný kazeín sa potom oddelí od srvátky, vyčistí a je zbavený vody a vlhkosti. Neskôr sa takto upravený proteín zahrieva, rozlisuje a rozmiela na potrebnú jemnosť. Výsledkom tohto procesu je kyslý kazeín, nerozpustný vo vode. Ten je však zmiešavaný s hydroxidom vápenatým vo vode, čím vznikne kazeinát vápenatý, ktorého vysušením vzniká konečný produkt kazeín.

Obsahuje až 91% proteínu, je dobre stráviteľný s pomalým a dlhotrvajúcim vstrebávaním. Tiež obsahuje vysoké množstvo esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín.
Tento pomalý protein dokáže vyvážene zásobovať svaly aminokyselinami po dlhú dobu cca. až 7 hodín, má veľmi vysoký obsah vápnika (1,3 - 1,6%), a vysoký obsah najmä fosforu, draslíka a sodíka. Pre prípravu proteinového nápoja je vhodnejšie tento protein rozmixovať v nízkotučnom mlieku, v ktorom má lepšiu chuť a rozpustnosť ako vo vode.

2) Micelárny kazeín (Micellar casein protein)
Vyrába sa ultrafiltráciou odstredeného kravského mlieka. Kazeín sa filtrovaním oddeľuje od srvátky. Pre proteín je to šetrný proces výroby bez pridávania chemických látok a použitia vysokej teploty, preto sa proteín pri tomto procese neznehodnocuje. 

Výsledkom je najkvalitnejšie spracovaný kazeínový proteín (v hodnotnejšej forme ako je kazeinát vápenatý). Pri výrobe micelárneho kazeínu sa v mlieku vytvárajú malé bublinky, ktoré zhlukovaním vytvoria makromolekuly (micely), preto tento protein dostal názov "micelárny kazeín".

Micelárny kazeín je vysoko kvalitný, dobre stráviteľný a najdlhšiu dobu sa vstrebávajúci proteín zo všetkých proteínov, so silným antikatabolickým efektom, ktorý dokáže udržiavať v krvi zvýšenu hladinu aminokyselín aj viac ako 7 hodín! Tiež obsahuje vysoké množstvo esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín.

Ďalej má protein taktiež vysoký obsah vápnika, fosforu, draslíka a sodíka, a môžme ho považovať za protein s dobrou chuťou a rozpustnosťou. Micelárny kazeín je v súčasnosti najkvalitnejšou dostupnou formou kazeínu, ktorý obsahuje minimálne 75% proteínov.

3) Hydrolyzovaný kazeín (Hydrolysed casein protein)
Kazeínový proteín sa pri tomto spôsobe výroby štiepi na menšie proteínové peptidy. Pre hydrolyzovaný kazeín, tak ako aj pre všetky ostatné hydrolyzované proteíny, platí, že proteinové peptidy sú najefektívnejšou formou proteínov pre budovanie čistej svalovej hmoty.

Hydrolyzovaný kazeín je rovnako ako ostatné kazeíny protein s vysokou biologickou hodnotou, vyváženým aminokyselinovým spektrom, vysokým podielom BCAA a obsahom glutamínu, prolínu, arginínu, a minerálnych látok.